בריחת שתן הנה נושא המטריד אנשים רבים ושכיחותה עולה ככל שמתבגרים. הסיבות לבריחת שתן שונות ומגוונות ובמאמר זה נסקור את גוון טיפולים לבעיה. הבסיס הראשוני לטיפול הנו ההבנה שלפני הכל יש צורך בשינוי התנהגותי ובפעילות גופנית כשטיפול תרופתי או התערבות אחרת נעשים רק כשלם המשכי ובהתאם לבעיה אצל כל מטופל ספציפית.
שינוי התנהגותי
מומלץ להפחית בצריכת מזונות משתנים כגון קפאין ולאלכוהול, כמו כן הכדאי לבדוק אם תרופות קיימות שאנו נוטלים לטיפול בבעיות אחרות עלולות לגרום לתופעת לוואי של תכיפות יתר בצורך למתן שתן ויש להיוועץ ברופא המטפל בעניין. לעתים הפתרון הוא פשוט שינוי שעת נטילת התרופה מהבוקר לערב או להיפך. הימנעות משתיה איננה מומלצת מכיוון שהיא עלולה לגרום לעצירות שבסופו של דבר רק תחמיר את בעיית בריחת השתן, עם זאת מומלץ לנהל משק נוזלים מוקפד ולהפחית שתיה מרובה ככל מתקרבים לשעת שינת הלילה בכדי להפחית את תדירות הקימה לשירותים במשך הלילה.
במקרים של "שלפוחית רגיזה" ניתן לבצע תוכניות מיוחדות ל"אימון שלפוחית" בה ניתן ללמוד לדכא את הדחף למתן שתן על ידי כיווץ והרפיה הדרגתיים של שרירי האגן ו/או על ידי הסחות דעת כגון פעילות מנטלית מודרכת למשל: חישוב מספרים, שיחה, פתרון תשבץ.
טיפול בגורמים הפיכים
יש לאבחן ולטפל בגורמים הפיכים שיכולים להוות גורם לבריחת שתן או להחמרתה כגון זיהום בדרכי השתן, עצירות, משקל יתר, סכרת לא מאוזנת, קשיי ניידות ודום נשימה בשינה.
חיזוק שרירי רצפת אגן
בבריחת שתן, בייחוד כזו הנובעת ממקור של היחלשות שרירי רצפת האגן, מומלץ לבצע חיזוק במסגרת פיזיותרפיית רצפת אגן הניתנת דרך קופות החולים. אחת השיטות הנפוצות הן תרגילי שיטת KEGEL שמומלץ לבצע מידי יום. תרגיל לדוגמא: שלושה מחזורים של 15 פעמים של העלאת שרירי רצפת האגן ושחרור הדרגתי. שלוש פעמים כאלה ביום כ 3 דקות בכל פעם, עד לסך של 45 פעמים ביום תגזול מזמננו לא יותר מ10 דקות יומיות והיא עשויה לחולל פלאים בבואנו להתמודד עם בריחת שתן.
מתחילים מכיווצים של שנייה או שתיים ועולים בהדרגה לכיווצים של עשר שניות. לעיתים יחלפו מספר שבועות עד שנראה שיפור וזה דבר נורמלי ואינו מהווה סיבה להתייאש מהתרגול.
קטטר ואביזרי איסוף שתן
במקרים של חוסר יכולת של התכווצות השלפוחית ניתן להשתמש באביזרים המרוקנים את השלפוחית כגון קטטר או פנרוז ובכך מונעים טפטוף לא רצוי הנגרם עקב אגירת שתן, בנוסף קיים גם קליפ הסוגר את פתח האורטרה מבחוץ ויש להשתמש בו רק בהמלצת רופא.
מוצרי ספיגה
מוצרים אלו מאפשרים להמשיך בחיי השגרה היומיומיים ולקבל מענה לבעיה בצורה דיסקרטית ונוחה. ישנו מגוון רחב של מוצרי ספיגה המתאימים לבעיית בריחת השתן בדרגות החומרה השונות החל מפדים לטפטוף קל, תחתוני מגן ועד מכנסונים לספיגה מירבית למקרים של אי שליטה מלאה. למטופלים עם בעיה פונקציונלית מומלץ להנגיש כמה שניתן את היכולת לתת צרכים למשל ע"י סיר לילה הקרוב למיטה.
טיפול תרופתי
ישנן תרופות שתפקידן להרפות את שרירי השלפוחית ובכך מסייעות לבעיית התכווצות לא רצונית של שרירי השלפוחית במצבים של "שלפוחית רגיזה". מדובר בתרופות מרשם ויש להיוועץ עם הרופא המטפל לגבי יתרונות וחסרונות הטיפול והתאמתו לתלונה הספציפית. בנוסף ישנה אפשרות של הזרקת בוטוקס לשריר השלפוחית שיגרום גם הוא להרפייתו.
אביזרי תמך לרצפת האגן
במקרים של בריחת שתן במאמץ אצל נשים ניתן להתאים סוג של פרוטזת סיליקון (פסארי) שניתן להחדיר לנרתיק בכדי ללחוץ על צוואר השלפוחית. את האביזר יש להתאים לאחר ייעוץ גניקולוגי / אורולוגי אצל אנשי מקצוע מומחים בתחום.
טיפול ניתוחי
אצל נשים שממשיכות לסבול מבריחת שתן קשה במאמץ אשר לא השתפרה תחת הטיפולים השמרניים, ניתן לשקול ניתוח אורוגניקולוגי שמשפר את התמיכה באורטרה וצניחת איברי האגן המחמירים את בריחת השתן . במקרים מורכבים של חוסר שליטה ישנם טיפולים חדשניים המשלבים גם קוצבים.
לסיכום
קיימים טיפולים רבים ומגוונים לבעיית בריחת השת תוך תשומת לב לחשיבות האבחון לגבי סוג בריחת השתן וזאת על מנת לתת את הטיפול המתאים ביותר לבעיה. לייעוץ והכוונה אישית בנושא ניתן ליצור איתנו קשר.