כיצד להנגיש את הכניסה לבית?

כיצד להנגיש את הכניסה לבית?

לעיתים קרובות פונים אלינו בשאלה כיצד ניתן להנגיש את הכניסה לבית או את פנים הבית לכסא גלגלים או לאדם המתקשה בעלייה במדרגות. המכשול יכול להיות בגישה מהרחוב לחצר הבית, בגישה לדלת הכניסה לבניין המשותף או בתוך המבנה עצמו עקב מדרגות פנימיות. לעיתים קיים סף ביציאה למרפסת או בכניסה למקלחת אשר מקשה על הניידות. במאמר זה נציג את  הפתרונות הקיימים ונתמקד ברמפה לכסא גלגלים.

עזרים דיגיטל  מפעילה שירות  על ידי יועץ נגישות מוסמך. מטרת השירות היא לסייע לציבור להבין מה הם אפשרויות ההנגשה העומדים לרשותם, איזה פתרון מתאים והיכן ניתן להשיגו.

פתרונות נגישות לנכים מתחלקים ל- 3 קבוצות עיקריות :

משטח נגישות או רמפה >>

נועדו  לגישור על פערי גובה של בין  2.5 – 35  ס"מ (כשתי מדרגות מדרגות) – רמפות אלו יכולות להיות ניידות או קבועות והן מונחות על גרם המדרגות. הן עשויות מפח או מפלסטיק. לפערי גובה גדולים יותר ניתן לבנות רמפה בשיפוע המתאים אך הוא דורש שטח פנוי רב ואינו ניתן לניוד.

רמפת סף מפלסטיק Quickrampרמפה לגובה 10.8 ס

מעלון מדרגות נייד או זחליל

מיועד לכל גובה. הוא מתחבר לכסא הגלגלים או מגיע עם כסא מובנה ומופעל על ידי  מלווה אחד או שניים. מעלון זה אינו מתאים לגרמי מדרגות שרוחבם מתחת ל- 80 ס"מ  בהם יש סיבוב בין הקומות . משרד הבריאות מסייע במימון המעלון במקרים חריגים.

 

קל-על זחל – מעלון מדרגות                                                                                              מדרגון דגם PT S


מעלון מדרגות נייח או מעלון ביתי

 

                 

קליימבר – מעלון ביתי                                                                מעלון משטח מדרגות ישרות דלתא

מיועד להפעלה עצמאית. הוא מגיע מגיע בתצורה של משטח המאפשר העלאה של כסא גלגלים  או עם מעלון עם  כסא ומיועד למדרגות ישרות או מפותלות. קיים גם הקליימבר פתרון ההופך את גרם המדרגות למדרגות נעות.

עלות כל  כל פתרון היא שונה, החל מכמה מאות שקלים לרמפה וכלה בעשרות אלפי שקלים למעלון מדרגות. לפיכך חשוב מאד לבחון את  הסביבה ואת המשתמשים ולהתאים את הפתרון. ניתן לקבל במקרים מסוימים סיוע מהמדינה בהתאמת סביבת המגורים דרך משרד הבריאות.

הפתרון הפשוט ביותר ליישום הוא רמפה לכסא גלגלים. רמפה זו  ניתנת בחלק מהמקרים להתקנה עצמית ויכולה להיות עשויה מחומרים שונים: מתכת, עץ או פלסטיק. רמפות בנויות כך שהן מסוגלות לשאת משקל של עד 300 ק"ג על מנת לתת מענה לכל סוגי הפתרונות.

בבחירת הרמפה יש לשים לב לכמה מאפיינים: החומר ממנו היא עשויה, אורכה ומשקלה. רמפות ניידות  עשויות בדרך כלל מאלומיניום ואינה זקוקה לחיזוקים  עד לאורך של כ- 3 מטרים. מעבר לאורך זה יש צורך בחיזוקים אשר יאפשרו נשיאת משקל כאמור.

אורך הרמפה תלוי בגובה שעליו רוצים לגשר.
אנשים רבים מופתעים  מכך שעל מנת לאפשר עלייה נוחה אם באופן עצמאי ואם בעזרת דחיפה וירידה בטוחה מהרמפה יש להשתמש ביחס של 1:7 לפחות . כלומר  כל סנטימטר גובה יש להכפיל ב- 14 כדי לקבל את האורך הרצוי .

כך למשל למדרגה אחת בגובה של 17 ס"מ יש להשתמש ברמפה שאורכה הוא כ- 120 ס"מ ולשתי מדרגות יש להשתמש ברמפה של 234 ס"מ .ולשלוש מדרגות מומלץ להשתמש  ברמפה שאורכה הוא כ-315 ס"מ .

חשוב לציין כי שיפוע זה  מוגדר כמינימלי וכי ישנם משתמשים שלא יצליחו לדחוף את עצמם במעלה שיפוע זה. כמו כן שיפוע זה אינו עומד בדרישות החוק כך שלא ניתן להשתמש בו במקומות ציבוריים שם דורש החוק יחס של 1:12.5 . ואורך רמפה בהתאמה.

להלן טבלה  המציגה את חישוב אורך הרמפה מקצה המדרגה העליונה

גובה בס"מ

אורך הרמפה

שיפוע מינימלי (1:7)

אורך הרמפה

שיפוע מתון(1:10)

אורך הרמפה 

לפי תקן (1:12.5)

10

70

100

125

15

105

150

188

20

140

200

250

25

175

250

313

30

210

300

375

35

245

350

438

40

280

400

500

45

315

450

563

  • נתונים אלו מהווים המלצה בלבד. כדאי ומומלץ להתייעץ עם מורשה נגישות  או עם מרפאה בעיסוק עם ניסיון בהנגשה על מנת לקבוע את אורך הרמפה הרצוי ואת סוגה.
שתף את הפוסט