השימוש בסדים במקרים קליניים שונים הוא פרקטיקה נפוצה לשימור ושיפור טווחי תנועה .מטרת השימוש בסדים הינה ליצר אפקט פלסטי לרקמות הרכות (שריר, גיד, רצועה, קופסית ורקמת צלקת).
סדים מיועדים לשימוש עקב פגיעות על רקע אורטופדי לאחר ניתוחים, שברים, פריקות, החלפת מפרקים, כתף קפואה, תיקוני גידים, כוויות ורצועות. או עקב פגיעות על רקע נוירולוגי : טיפול בספסטיות, שבץ, שיתוק מוחין CP ועוד.
על מנת שהטיפול יהיה יעיל, הרקמה זקוקה להימתח יום יום. כאשר האפקט הפלסטי קורה, הרקמה משנה את אורכה הראשוני הדבר דומה לכפפה כירורגית שעוברת מתיחה ארוכה ומשנה את אורכה הראשוני.
סדים מותאמים על ידי מרפאים בעיסוק או פיזיותרפיסטים שהוסמכו לכך והם מאפשרים לאדם להמשיך בשיקום של המפרק הפגוע גם מחוץ לקליניקה.
ישנן שתי קבוצות של סדים : סדים סטטיים או סדים דינמיים.
סד סטטי – מקבע את המפרק בסוף טווח התנועה בעוצמה גבוהה. כאשר טווח התנועה משתנה נדרשת התאמה ושינוי של הסד..
סד דינמי- מפעיל כוח על המפרק לצורך יישור או כיפוף בסוף הטווח. היות והוא מופעל על ידי קפיצים, אין צורך בהתאמת המכשיר לטווח התנועה המשתנה. המכשיר כל הזמן דוחף את המפרק לסוף הטווח הקיים בעוצמה עדינה. המטופל יכול להעלות את עוצמת המתיחה בצורה הדרגתית ללא כאבים.
מומלץ להשתמש בסד דינאמי באופן יומי למשך 6 – 8 שעות. השימוש בסד דינמי עדין ומרכיב הזמן הוא החשוב ביותר. הסד הנפוץ ביותר בשימוש בשנת 2020 בארצות הברית לפי הסדר: יישור ברך, כיפוף ברך, יישור קרסול, יישור מרפק, יישור שורש כף היד והסד לכתף.
בטיפולי פיזיותרפיה וריפוי בעיסוק המפרק נמתח כעשר עד עשרים דקות על ידי המטפל כשלוש פעמיים בשבוע במקרה הטוב, כלומר שעה של מתיחה שבועית. סד דינאמי המותאם למטופל מאפשר מתיחה של בין 42 ל-56 שעות מדי שבוע .
ישנם מחקרים רבים בספרות המדעית שמתעדים את יעילות השימוש בסדים הן הדינמיים והן הסטטיים. הטיפול בסדים אינו תחליף לטיפולי הפיזיותרפיה והריפוי בעיסוק, הוא בנוסף, כהמשך הטיפול הביתי לכל אותם מפרקים נוקשים שמסרבים להתגמש.
חברת DYNASPLINT האמריקאית מובילה מזה ארבעים שנה בייצור ומחקר של הסדים הדינמיים. כעת ניתן להשיג את הסד בישראל על ידי חברת DYNASPLINT.IL
נכתב על ידי : ד’’ר אמיר לוינגר DPT- פיזיותרפיסט מוסמך בישראל ובקליפורניה מזה כשלושים שנה, מייבא את חברתDYNASPLINT לישראל משנת 2021.
נערך על ידי צוות עזרים.