חשיבות התזונה במניעה וטיפול בפצעי הלחץ
אחד הגורמים המשפיעים בעקיפין על פצעי לחץ – התהוותם, בלימתם וקצב רפויים הינו התזונה.
כאשר קשיש נמצא בתת תזונה, עולה הסיכון לפתח פצעי לחץ, ומשך הריפוי מתארך. על מנת שהגוף יוכל להילחם בזיהום ולבנות מחדש את הרקמות הפגועות. הוא צריך "כלי עבודה" ו"חומרים" וכשהם אינם בנמצא, התהליך יהיה איטי עד בלתי אפשרי.
ע"פ מחקר שנערך בארה"ב 75 אחוזים מהקשישים שלקו בפצעי לחץ, היו גם בתת תזונה.
ישנן מספר סיבות לתת תזונה בגיל הזקנה, חלקן פיזיות וחלקן נפשיות:
סיבות פיזיות:
- ירידה בתאבון, מערכת השיניים שנחלשות/נושרות, בעיות במערכת העיכול – עקב זקנה או תרופות הנלקחות. כולל קשיים בלעיסה ופירוק המזון, ועיכובים בספיגת הוויטמינים וכד'.
- פיחות בקצב הוצאת האנרגיה.
- שינויים בחילוף החומרים.
- שינויים בחושי הטעם ובהעדפות המזון.
סיבות נפשיות:
- ירידה במצב הרוח או דיכאון הפוגעים בתאבון .
- בדידות – פטירת בן זוג, מורידה מאד את המוטיבציה להשקיע בארוחות ובהנאה מהאוכל.
- תזונה לא מתואמת לדיאטה הנצרכת, או דיאטה רפואית המונעת מהחולה את המזונות המוכרים והאהובים עליו.
- קשישים עלולים לדלג על ארוחות, מחוסר מוטיבציה או שכחה וכן לגבי תרופות ותוספים קבועים שלוקחים.
חשוב שבני המשפחה והצוות יהיו מודעים לגורמים האלו, משום שצריך, עד כמה שאפשר, לחזק את התיאבון ולצרוך מאכלים מזינים ומגוונים.
מתוך הנחיות של European Pressure Ulcer Advisory Panel לקבלת קשישים למוסד רפואי:
"במידה והמיון התזונתי מצביע על כך שהמטופל הינו בעל נטייה לפתח פצע לחץ, נטייה להגיע למצב של תת-תזונה או כי נמצא בסיכון תזונתי… יש להציע תוספים תזונתיים עשירים בחלבונים דרך הפה או על ידי האכלה דרך צינור. תזונה דרך הפה (באמצעות אכילה נורמאלית ו/או בנוסף לתזונה באמצעות נוזלים) הינה הדרך המועדפת לתזונה, ויש לעודד אותה כל עוד היא אפשרית.
תוספים תזונתיים שנלקחים בבליעה הינם בעלי ערך כיוון שמטופלים בסיכון להתפתחות פצעי לחץ אינם מסוגלים לרוב לעמוד בדרישות התזונתיות המתאימות למצבם באמצעות תזונה נורמאלית דרך הפה בלבד.
יתר על כן, נראה כי קיים קשר בין תוספים תזונתיים כאלו לבין ירידה משמעותית בסיכון להתפתחות פצעי לחץ, בהשוואה לנוהל הטיפול הרגיל".
(מתורגם מתוך חוברת מסכמת לשנת 2014 של הארגונים הבינלאומי והאירופאי לפצעי לחץ EPUAP NPUAP)
מכיוון שהאפשרות "אכול כפי יכולתך" יכולה להיות בחירה רעה מאד, ו"לדחוף" אוכל לקשיש זה בד"כ גם לא רלוונטי, ישנה נוסחת קסם, תרתי משמע, להעשרת המזון ברכיבים הנצרכים: לערבב במזון שהקשיש אוכל ולשדרג אותו, הן מבחינת הרכיבים והן מבחינת הטעם וישנה גם האפשרות לטעם ניטרלי, אם הקשיש לא מעוניין בשינויים.
חברת "הדסה", החברה המובילה בארץ לפיתוח וייצור אבקות העשרה למגוון צרכים תזונתיים, יחד עם ארקיור מדיקל , המתמחה ברפואת פצעים קשיי ריפוי: מניעה, זיהוי וטיפול. בפצעים קשיי ריפוי, מביאים לכם את הפתרון המלא, האידיאלי להשלמת תהליך הריפוי:
R שייק – תזונה משלימה ותומכת, בעלת הרכב ייחודי, המהווה מקור עשיר לקלוריות, חלבונים, ארגינין, גלוטמין, ויטמין A, ויטמין C ואבץ, המסייעים לתהליכי בניית רקמות. לפרטים נוספים 03-5329157
מוגש כמידע לציבור מטעם חברת אר-קיור מדיקל
נערך על ידי מערכת עזרים