קבלת החלטות משפחתיות בשעת משבר
שינוי בתפקוד של בן משפחה, בין אם הוא פתאומי ובין אם הוא הדרגתי ומזדחל, משפיע על בני המשפחה כולם ודורש מהם התארגנות ולמידה מהירה, הכרות עם עולמות תוכן אותם לא פגשו ושינוי חד בתפקידים המשפחתיים. מצב זה קורה לדוגמה, כאשר הורה קשיש עובר אירוע חריף או נדרש לניתוח דחוף. כדי לטפל באופן מיטבי, בני המשפחה נדרשים לחלוקת תפקידים חדשה ושינוי בסדר היום שלהם ולקבלת החלטות – חלקן קשות או דחופות. משפחות רבות מוצאות את עצמן בלחץ כפול: הראשון, קשור למצב הרפואי והתפקודי, והשני קשור ליחסי המשפחה, ליכולת שיתוף הפעולה ולתהליכי קבלת החלטות בנוגע להמשך הטיפול בהורה או בילדם.על ההבדל בין מצב לחץ למצב משבר
מצבי לחץ מתרחשים בחיינו כל הזמן, על בסיס יומיומי (חוסר כסף, ילדים, עומס עבודה, פרידה, הגירה, ועוד). הם מאופיינים בערנות רבה, בדריכות, ובמאמץ להפיק פתרונות. באמצעותם אנו מתפתחים, מגלים כוחות שלא היו בנו, ומגיעים להישגים. משבר הוא עניין אחר: הוא מאופיין בטלטלה ובחווית אבדן שליטה, בצורך לפעול מיד, בירידה ביכולת הריכוז, בקושי לראות או לתכנן עתיד, תחושת לבד, ובנטייה להיצמד לפתרון אחד – דבר היוצר תחושה של אין מוצא.קבלת החלטות – מה עושים??
אירוע משברי, מעצם טיבו, מקשה על קבלת ההחלטות. העומס הרגשי מסיח את הדעת ומקשה על חשיבה בהירה, ריבוי המידע וההתרחשויות פוגם בראייה רחבה ובחינת מכלול הצעדים.לאור זאת, במצבי לחץ פתאומיים וחדים מומלץ לנקוט בצעדים הבאים:
- לתעדף: כדאי מאוד לערוך רשימה של כל התחומים לטיפול, בכלל זאת השאלות והמשימות העולות מהתחום. עם קיומה של רשימה, חשוב לסמן את הדחופים ביותר ואת החשובים ביותר. לא ניתן לטפל בכל העניינים בעת ובעונה אחת, גם אם כל הדברים נראים דחופים וחשובים, לעיתים חלקם דחופים /חשובים פחות. עצם ניהול הרשימה משמש גורם מארגן ומרגיע.
- לדבר: שיחה משפחתית שמהותה שיתוף במידע חשוב, חלוקת תפקידים והתחלקות בנטל חיונית בשלב זה. גם אם היא מציפה את מה שקשה לדבר עליו, היא מסייעת בחלוקה אמיתית של הנטל ולא פחות חשוב – בתמיכה חיונית. מחקרים מצביעים על ערכה של תמיכה משפחתית בהתמודדות עם מצב בריאותי.
- להיעזר: לא להסס לפנות אל בני המשפחה בבקשת עזרה: מילדים אחים הורים ונכדים. על אף המורכבות, מעורבות בטיפול יוצרת תחושת שליטה ומפחיתה את חוסר האונים מול שרשרת האירועים.
כתבה: שולמית ברשי- עובדת סוציאלית ומגשרת משפחתית – דרך גישור
שתף את הפוסט