מניעת נפילות בגיל השלישי

מניעת נפילות בגיל השלישי

לפי נתוני משרד הבריאות, כ-100 אנשים מבני הגיל השלישי נופלים מדי יום בישראל. 

מגיל 65 ומעלה, אחד מתוך שלושה אנשים ייפול לפחות פעם בשנה. שכיחות הנפילות עולה עם הגיל, ומגיל 75 ומעלה אחד מתוך כל שני אנשים ייפול לפחות פעם בשנה.

שימו לב- רוב הנפילות מתרחשות בסביבה הביתית! 

לנפילה עלולות להיות השלכות קשות: בגילאים אלו נפילות מהוות גורם סיכון משמעותי לפציעות, אשפוזים ומוגדרות כסיבה עיקרית לתמותה. 

נפילות בגיל המבוגר מתרחשות בעקבות מספר גורמים:

בריאותיים – תנודות בלחץ הדם, שימוש בתרופות מטשטשות, מצבי מתח ודיכאון, היחלשות פיזית וחושית המשפיעות על יכולת הניידות ומהירות התגובה. 

התנהגותיים – כגון טיפוס על כסאות, נעילת כפכפים או דריכה על שולי הנעליים, השארת משטחי דריכה רטובים ועוד.

סביבתיים – מכשולים בסביבת הבית, חדרי שינה, שירותים ורחצה שאינם מותאמים, תאורה שאינה מספקת ועוד.

אז מה ניתן לעשות?

איתור הגורמים מבעוד מועד והטיפול בהם חשובים ביותר על מנת למנוע את הנפילה ואת הסיכון שעלולה לייצר

כטיפול בגורמים הבריאותיים יש לדווח לרופא המטפל על מקרים של נפילות תכופות (מעל נפילה אחת בשנה) וכמו כן אם חל שינוי במצב הרפואי (סחרחורת, קשיים בשמירה על שיווי משקל, ערפול) בעקבות נטילת תרופות. חשוב להתמיד בבדיקות תקופתיות, ולבצע בדיקות שמיעה וראייה.

בנוסף, יש להקפיד על תזונה בריאה ושתיית מים בכמות מספקת, ולהימנע ממאכלים העלולים להזיק למצב הבריאותי.

חשוב מאוד לקדם מודעות ולשוחח על מצבים התנהגותיים המהווים גורם סיכון לנפילה: להימנע מטיפוס על מנת להגיע למקומות גבוהים – ולאחסן חפצים בטווח הגעה; לעודד פעילות גופנית התורמת לחיזוק שווי המשקל, לשיפור בכוח, שיפור הסיבולת ומצב הרוח; לדאוג לתזונה בריאה; ובמידה וחווינו נפילה – לא להיכנע לחשש מנפילה חוזרת ולהמשיך להיות פעילים, שכן חוסר פעילות מסכן בנפילה חוזרת.  

התערבות בסביבת הבית, הכוללת סידור ואבזור, מפחיתה משמעותית את הסיכון לנפילה. 

בכניסה לבית יש לדאוג לתאורה מספקת בחדר המדרגות. בבניינים משותפים, ניתן לבקש מחשמלאי להאריך את זמן התאורה הדולקת בחדרי מדרגות, או לדאוג לתאורה קבועה. יש לחזק את המעקה למקומו. הדביקו על המדרגות פסים למניעת החלקה, ורצוי בצבע הזוהר בחושך.

הקפידו על נעליים סגורות וסוליות מונעות החלקה. בחושך רצוי ללבוש בגדים בהירים ולהיעזר במחזירי אור. 

חשוב לתחזק אביזרי ניידות שברשותנו – לבדוק תקינות מעצורים בכיסא הגלגלים, חידוש גומיות במידה ונשחקו מרגליות הקביים, המקלות או ההליכונים ויציבות האביזר.

סדרו את הבית כך שחפצים הנדרשים לנו ברמה היומיומית יאוחסנו בטווח הגעה, שאינו מצריך טיפוס או כיפוף. להגעה לחפצים קלי משקל אפשר להשתמש במוט "יד עזר" – מוט שבסופו צבתות, התופסות את החפץ. 

מומלץ להוציא שטיחים מחדר המגורים וחדרים אחרים עקב סכנת היתקלות או החלקה. במידה ובוחרים להשאיר את השטיח יש להיעזר ברשת או תפסי שטיח פינתיים למניעת החלקה.  להקלה על קימה מכיסא, כורסא או מיטה בגלל גובהם הנמוך, ניתן להיעזר בקוביות הגבהה, המונחות תחת רגלי הרהיט.

שימרו על תאורה דולקת גם במשך הלילה. לשם כך יש להשתמש בגוף תאורה המאיר מספיק את המעברים בבית אך לא מסנוור. בחורף מומלץ להטעין תאורת חירום בחדר המגורים ובחדר השינה.

לשם מעבר מעל ספים בבית ולמניעת היתקלויות העלולות לגרום לנפילה, ניתן להתקין משטחים מגשרים המאפשרים מעבר בטוח כאשר קיימים הבדלי גובה בין חללים שונים בבית. 

אין להשאיר כבלים, צמחיה, נעליים, עיתונים וכד' פזורים על רצפת הבית. יש להדק את הכבלים לקירות על מנת לשמור על שטח חופשי ממכשולים. השתדלו לא להעמיס את חדר המגורים ברהיטים רבים, והשאירו מרווח בין הספות, הכורסאות ושולחן הסלון  כדי לאפשר גישה ומעבר נוח לאזורים השונים בחדר. הימנעו משטיפת רצפות בחומרים מחליקים. 

במידה וקיים קושי בקימה מהמיטה, ניתן להניח תחת מזרון המיטה מעקה, המסייע בייצוב בעת קימה וכניסה למיטה. 

בחדר השירותים והרחצה יש לדאוג למשטחי דריכה מונעי החלקה. קיימים אף תכשירים המגבירים את רמת החיכוך ברצפות וכך הן מחליקות פחות. התקינו מאחז מתאים לשם תמיכה בשעת קימה או רחצה. בדקו שמדובר במאחז שמאפשר נשיאת משקל אדם (ולא מתלה למגבות, שעלול להישבר בעת הישענות). 

ניתן להשתמש גם בהגבהת אסלה עם תופסנים מקבעים, לשם קימה בטוחה. 

קיימת עדיפות להתרחץ במקלחון ולא באמבט על מנת להקל במעברים, ולהשתמש בכיסא רחצה עם ידיות, משענת גב, וגומיות למניעת החלקה בתחתית רגלי הכסא. ניתן להשתמש בדיספנסרים כדי להימנע מפתיחה של בקבוקים ונפילתם בשעת הרחצה. במידה וקיים רק אמבט, רצוי להשתמש בקרש רחצה המאפשר מעבר ורחצה בישיבה.

מושב לאמבט עם ידית Aidapt

 

כדי למנוע כיפוף העלול לסכן באיבוד שיווי המשקל, אפשר להתרחץ עם ספוג עם ידית עגולה מעוקלת, שמקל על הגעה למקומות מרוחקים בגוף.

כדאי להתלבש בישיבה, ואפשר להשתמש בעזרי לבוש, כגון גורב גרביים, המסייע בגריבה ללא צורך בכיפוף. נעלו נעליים סגורות התומכות בכף הרגל. יד עזר ומקל הלבשה יכולים לסייע בהרמת ופשיטת בגדים.
אז בואו נסכם:

  1. גשו לרופא במידה ויש צורך, ודאו שמינוני התרופות מאוזנים עבורכם
  2. הימנעו מטיפוס על כסאות, סולמות ושרפרפים. השתמשו במוט "יד עזר" כדי להגיע לחפצים גבוהים והוסיפו קוביות הגבהה לכסא או כורסא כדי להקל על קימה מישיבה. 
  3. סדרו וארגנו את הבית בצורה בטיחותית- הסרה או הדבקת שטיחונים תמנע החלקה, ארגון הארונות כך שהפריטים בשימוש נפוץ יהיו בהישג יד, ודאו שיש מעקה ואף ספסל במקלחת.
  4. בצעו פעילות גופנית מותאמת ע"י גורם מקצועי לחיזוק ושיפור הכוח, שיווי המשקל והבריאות הכללית. 

מעוניינים להתייעץ כיצד ליצור בית בטוח? מוזמנים לפנות אלינו:

מילבת שיבא, ביה"ח שיבא, תל השומר

milbat@sheba.health.gov.il

מאמר נכתב ע"י שרונה דולמן – מרפאה בעיסוק מילבת שיבא.
נערך על ידי צוות עזרים