כיצד נגרמים פצעי לחץ וכיצד ניתן למנוע אותם?
פצעי לחץ הם פצעים המופיעים על פני שטח העור ונגרמים כתוצאה מהפעלת כוח על משטח העור.המקור לאותו כוח יכול להיות משקל הגוף עצמו או שפשוף חוזר ונשנה באזור מסויים בגוף . לרוב פצעי לחץ נובעים ממצבים של חוסר תנועה כמו שכיבה ממושכת במיטה, או ישיבה ממושכת על כיסא גלגלים.
פצעי לחץ הם פצעים המתפתחים ומתפשטים במהירות ולעיתים מגיעים עד לעומק העצם ולכן חשוב לטפל בכל פצע מייד עם הופעתו ויתרה מכך, לנקוט בהקדם פעולות אשר יעזרו למנוע את הופעתם. שכיחותם של פצעי גדלה מאד בגיל השלישי כיוון שהשינויים הפיזיולוגים משפיעים על העור ומעלים את הסיכון להתפתחותם של פצעים.
כיצד ניתן למנוע הופעת פצעי לחץ?
הכלל החשוב במניעת פצעי לחץ, הוא פיזור אחיד ושווה של משקל הגוף על פני המשטח עליו הגוף מונח.
בין אם מדובר בכרית ישיבה לכסא גלגלים או במזרן, ככל מקרה מפזרים את משקל הגוף על פני שטח הפנים גדול יותר , כך יורד הלחץ על הרקמה באזור המגע וכתוצאה מכך מופחת הלחץ המופעל על הרקמה.
אילו משטחים מסייעים במניעת פצעי לחץ?
קיימים מגוון פתרונות לטיפול ומניעת פצעי לחץ
מזרנים דינמיים
מזרנים דינמיים מאפשרים ויסות ושליטה בלחצי האוויר של המזרון בהתאם למשקל הגוף. ביכולתם של מזרנים אלה למנוע פצעי לחץ באמצעות שינוי מתמיד של שטח ואזורי המגע עם הרקמה דרך מנגנון שליטה יזומה על תאי האויר שבמזרן.
מזרנים סטטים
מזרנים סטטיים גורמים לחלוקת עומסים שווה מובנית במזרן. ביכולתם למנוע פצעי לחץ באמצעות מבנה הספוג המותאם לכל אזור בגוף.
מזרנים היברידיים
מזרנים היברידיים עומדים בחזית טכנולוגיית האמצעים למניעת פצעי לחץ והם מאפשרים שליטה מדויקת של המטפל בלחץ האוויר במזרן בכל רגע, על פי משקל הגוף ומיקום הרקמה שיש להפחית ממנה לחץ. לרוב מזרנים אלה מיועדים לחולים המרותקים למשך זמן ממושך למיטה.
כמו כן ניתן למצוא בשוק מגוון כריות ישיבה ומגינים למניעת מגע ישיר או לחץ על פצע או רקמה.
כיצד תדעו איזה מזרן לבחור למניעת פצעי לחץ?
בחרו את המזרן בהתאם למצב המטופל והמלצת הרופא המטפל. עם זאת חשוב לדעת כי ישנם 4 משתנים עיקריים המשפיעים על איכות המזרן שתבחרו:
- שטח המגע – מזרנים באיכות טובה, מפזרים היטב את משקל הגוף לשטח גדול ככל האפשר.ישנה חשיבות עליונה לרמות לחץ שטח המגע על פני המזרן – ככל שהגוף “נוגע” ביותר שטח, כך המשקל מתפזר טוב יותר.
- גובה – ככל שגובה המזרון גבוה יותר, כך נשיאת משקל המטופל טובה יותר.
- סוג הכיסוי – ישנה גם חשיבות גדולה לסוג הכיסוי – עליו לנדף זיעה, להיות מאוורר גמיש וחלק ככל האפשר, על מנת למנוע כוחות גזירה ומשיכה על העור. קיימים בשוק כיסויי מזרן אנטיבקטריאלים המאפשרים סביבה טובה יותר למניעת התפתחותם של פצעי לחץ.
- גמישות – יש לוודא שמצב המזרן מתאים למנח/פעילות המטופל. יש להתאים את קשיות/ גמישות המזרן, למצב הפעיל של המטופל ולסדר יומו- האם שוכב או יושב רוב שעות היום.
נכתב על ידי לנה רזניק, אחות מומחית פצעים
נערך על ידי צוות עזרים